January 27th 2016, TivoliVredenburg

‘Naïeve optimisten op zoek naar irrationele ondernemers’

‘Naïeve optimisten op zoek naar irrationele ondernemers’

June 24th, 2015

Datum, locatie en eerste sprekers derde editie TEDxUtrecht bekend

Voor de derde editie van het lokale inspiratie-evenement TEDxUtrecht op woensdag 27 januari 2016 in TivoliVredenburg is curator Joost de Bruin met zijn inmiddels bijna 30-koppige crew van vrijwillig meewerkende professionals en studenten op zoek naar ondernemende denkers die net als zijn ‘stelletje naïeve optimisten’ geloven in de grote impact van kleine initiatieven. Hogeschool Utrecht-docent en Studium Generale-coördinator De Bruin: ‘De gemene deler van ons team? We geloven dat bijzondere ideeën van optimistische doorzetters een groot verschil kunnen maken in de samenleving’.

Het lokale TEDxUtrecht-initiatief vormt een unieke kans voor Utrechtse studenten, ondernemers, bewoners en beslissers om zelf aanwezig te zijn bij onvergetelijke speeches van internationale en lokale inspirators van deze tijd, zoals die bekend zijn geworden via www.ted.com – het platform van de internationale TED-beweging.

Eerste sprekers 2016 – ruim baan voor optimistische ‘omdenkers’

De eerste namen die volgens de TEDxUtrecht-crew op dit moment in de lokale en Nederlandse samenleving het verschil maken zijn: Bright O. Richards, Femke Groothuis en Tijl Koenderink.

Op de site van TEDxUtrecht wordt toegelicht waarom deze acteur-asielzoeker, duurzaam lobbyist en hoogbegaafde ondernemende drop-out volgens de organisatie een plek op het TEDxUtrecht podium verdienen.

Jonge denkers gezocht voor Talentstage

In november wordt samen met studenten van Hogeschool Utrecht de TEDxUtrecht Talentstage georganiseerd, waar jonge Utrechters en Nederlanders de kans krijgen een plaats op het TEDxUtrecht-podium te verdienen. Jongeren met grootse ideeën die van aanpakken weten, mogen zich hiervoor melden op de Talentstage-pagina van www.tedxutrecht.com.

Meer dan een inspirerende dag TED-talks kijken

Na twee succesvolle en uitverkochte evenementen in 2012 en 2014 in de Stadsschouwburg Utrecht, biedt TivoliVredenburg de organisatie de ruimte om in 2016 ‘meer dan alleen een verzameling inspirerende sprekers te presenteren’.

De Bruin: ‘De verhuizing naar TivoliVredenburg geeft ons de mogelijkheid om de inspiratie die onze bezoekers tijdens het sprekersprogramma opdoen, in alle hoeken van het pand verder uit te bouwen. Zo zullen er ontmoetingen en Q&A’s met sprekers plaatsvinden, kunnen lokale ondernemers hun innovatieve producten ‘showcasen’ en is er voor het eerst een programmaonderdeel waar we samen met sprekers, lokale ondernemers en bezoekers gaan proberen maatschappelijke initiatieven op een hoger plan te brengen’.

Bright O. Richards, een voormalig acteur uit Liberia, versterkt met zijn New Dutch Connections Foundation het empowerment van jonge asielzoekers. Deze groep kampt vaak met een laag zelfvertrouwen en heeft weinig toekomstperspectief. O. Richards laat zowel aan de jongeren zelf als hun omgeving de potentie en kracht van deze groep mogelijke nieuwe Nederlandse change- makers zien.

Femke Groothuis, voorzitter van het Ex’tax project, pleit voor een meer fundamentele belastingherziening dan momenteel in de Haagse onderhandeling ter tafel ligt: het belasten van grondstoffen in plaats van arbeid waardoor de mogelijkheid tot een heel andere soort economie ontstaat: maatwerk met menselijke en ecologische waarden als uitgangspunt, in plaats van het subsidiëren van massaconsumptie waarvan een beperkt aantal bedrijven en economieën profiteren.

‘Ruim baan voor talent’. ‘Nederlandse kenniseconomie moet concurrerend zijn’. We kennen de kreten, maar er is een reden waarom het debat over de staat van het Nederlandse onderwijs heviger is dan ooit. Gelukkig zijn er voldoende initiatieven vanuit ondernemende docenten, leerlingen en ondernemers. Tijl Koenderink, zelf een hoogbegaafde (bijna) drop-out, is zo’n aanpakker en vertelt over zijn ervaringen en hoe hij onderwijs en politiek wist te overtuigen het anders aan te pakken en niet langer te accepteren dat verschillende groepen jongeren om uiteenlopende redenen verzuipen in het reguliere onderwijssysteem.

Kaartverkoop en programma

In september worden naast het thema ook een volgende serie sprekers en datum en locatie van de Talentstage bekend. Via een ballotageproces kunnen maximaal 1000 Utrechters een ticket voor het TEDxUtrecht-evenement in hun bezit krijgen. Registreren voor TEDxUtrecht 2016 kan inmiddels via de website.

Early adopters die bij de eerste twee edities aanwezig zijn geweest, ontvangen deze week een uitnodiging om de ballotage te passeren en meteen een ticket te bemachtigen in de voorverkoop.