January 27th 2016, TivoliVredenburg

LET(‘S) GO! TEDxUtrecht 2016 zet ‘loslaten van materiële welvaart’ centraal in derde editie

LET(‘S) GO! TEDxUtrecht 2016 zet ‘loslaten van materiële welvaart’ centraal in derde editie

October 20th, 2015

Met het thema LET(S) GO! lanceert TEDxUtrecht vandaag het thema voor de derde editie van het internationale sprekersevent op 27 januari 2016. Tijdens deze editie staat de vraag centraal op welke manier wij in de westerse wereld een betere balans kunnen vinden tussen materiële welvaart en mentaal en moreel welzijn.

Naast een sprekersevent, presenteert TEDxUtrecht de komende maanden ook een Talentstage speciaal voor jongere sprekers en wordt in Hoog Catharijne het Let Go Depot ingericht. Ook online op de eigen website www.tedxutrecht.com (vormgegeven door het Utrechtse bureau Kaliber) krijgt het thema vorm in het TEDxUtrecht-universum waar iedereen kan laten weten wat je los wilt latenen waar je meer behoefte aan hebt.

Het thema en het evenement: LET(S) GO!

Joost de Bruin, curator TEDxUtrecht: We nemen met TEDxUtrecht de lokale Utrechtse situatie als voorbeeld voor de westersewereld, waarin veel mensen op zoek zijn naar een nieuwe balans in het leven. Werk en materiele zaken komen voor steeds meer mensen op een lagere prioriteit te staan, omdat we meer tijd aan familie, vrienden en ontmoetingen in de eigen buurt willen besteden. Toch worstelen veel mensen nog met de keuzes die deze herprioritering met zich mee brengt. Tijdens TEDxUtrecht geven we sprekers een podium die ons bij deze keuzes kunnen helpen.’

Dat het thema werkt, blijkt nu al uit de grote respons op de website, waar het TEDxUtrecht-universum al flink wordt gevuld met boodschappen van het TEDxUtrecht-publiek. De Bruin: De boodschappen die mensen achterlaten, maken duidelijk dat we met het thema de juiste snaar weten te raken bij ons publiek. We denken dat de sprekers op 27 januari dan ook flinke impact op het publiek zullen hebben.

Inspirerende line-up van wereldverbeteraars:

De afgelopen maanden heeft TEDxUtrecht hard gewerkt aan een line up van inspirerende sprekers. Deze wordt nog bijna iedere week aangevuld maar bevat inmiddels presentaties van onder anderen:

Raphael Fellmer: Happy without money

De uit Berlijn afkomstige Fellmer deed wat weinigen durven: hij ging in geld-staking en leefde samen met zijn gezin vijf jaar lang zonder geld. Hoe? Dat vertelt hij bij TEDxUtrecht.

Ben Langeveld en Ingmar Larsen A life of NoPhone

Langeveld en Larsen zijn de bedenkers en oprichters van NoPhone. Een initiatief dat ongekend veel media-aandacht kreeg wereldwijd en de start bleek voor een nieuwe community.

Ine Gevers Hacking habitat, the art of control

Artistiek directeur Ine Gevers bereidt momenteel de kunstexpositie Hacking Habitat voor, waarin de mens en zijn leefomgeving centraal staan. Hoe krijgt de mens weer greep op zijn leefomgeving, en hoe definiëren we onze relatie met technologie?

Ronald Rietveld The end of sitting

RAAAf architect Rietveld houdt een pleidooi voor staan in plaats van zitten. Hij heeft een concept ontworpen dat het einde zou kunnen inluiden van de werkplek zoals we die nu kennen.

Tijmen Schep If data is the new gold, who are the new thieves?

Tijmen Schep van SETUP Medialab daagt ons uit om na te denken  over de huidige technologie in ons dagelijks leven. En toont op onheilspellende wijze hoe onze data open en bloot liggen, voor het grijpen voor iedereen.

Meer sprekers  en meer informatie over hun presentaties is te vinden op www.tedxutrecht.comDe voertaal van TEDx is Engels.

TEDxUtrecht Talentstage nu al overweldigend succes

Op 26 november vindt de TEDxUtrecht Talentstage plaats. Dat ook studenten en jongeren flink bezig zijn met de veranderende samenleving, blijkt niet alleen uit het feit dat de organisatie uit een mooi aanbod van zeer bevlogen sprekers kon kiezen, maar dat binnen een week tijd ook ruim 800 mensen zich als bezoeker van het event hebben aangemeld. Om die reden is de organisatie op dit moment op zoek naar een grotere locatie dan het origineel geplande Akademietheater.

Let Go Depot

Om het thema voor het komend congres nog meer kracht bij te zetten, is vanaf zaterdag 14 november tot zondag 13 december iedereen welkom in het Let Go Depot in winkelcentrum Hoog Catharijne. In deze inspirerende pop up store wordt vier weken lang het thema LET(‘S) GO in de praktijk gebracht.

De bezoeker, al dan niet toevallige passant, mag in het depot een voorwerp achterlaten van waar hij minder behoefte aan heeft en in ruil daarvoor ter plekke een ticket voor TEDxUtrecht aanschaffen. Ga je niet langs het depot, dan kun je de ballotage via de website doorlopen.

De ingeleverde artikelen worden ter plekke getransformeerd als bouwsteen voor de TEDxUtrecht-expositie die in januari in TivoliVredenburg te bewonderen zal zijn! Op de website worden bovendien de verhalen van de bezoekers van het Let Go Depot in een speciale galerij verzameld.

Kaartverkoop

De registratie en kaartverkoop voor TEDxUtrecht is inmiddels geopend. Om een ticket te bemachtigen, kunnen bezoekers zich met motivatie registreren op www.tedxutrecht.com! Ook de definitieve locatie van de TalentStage op 26 november wordt hier bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op de website.

LET(S) GO!